ingrijiri medicale la domiciliu, inchiriere dispozitive medicale

Clisma

Clisma presupune injectarea unui fluid in rect cu scopul de a curata colonul sau pentru a administra unele medicamente sau chiar substante nutritive.

Clisma este o modalitate de eliminare a toxinelor din organism si este considerata astazi un adjuvant terapeutic, o forma de indepartare a reziduurilor care se acumuleaza in colon. Lichidul introdus in colon, in cazul clismei, inmoaie scaunul, dizolva crustele de pe peretii intestinului si ajuta la eliminarea deseurilor. Adaugat la volumul scaunului, lichidul injectat exercita presiune asupra sfincterului anal si a musculaturii intestinale si stimuleaza peristaltismul si reflexele de defecatie.

Clisma (spalaturile rectale) inseamna evacuarea rapida a unui volum mare de fecale si apa, ceea ce creeaza un vid care aspira materiile care se afla mai sus in intestin.  Printre cele mai folosite metode de spalaturi rectale se numara dusul rectal si clisma cu un litru de lichid.

Dusul rectal

In cazul dusului rectal se umple cu apa doar partea terminala a colonului. Apa introdusa in colon determina evacuarea rapida a materiilor fecale si stimuleaza peristaltismul intestinal. Apa este introdusa cu ajutorul unei pere de spalatura cu o capacitate de aproximativ 3 decilitri. Para de spalatura este compusa din doua parti: para propriu-zisa, din cauciuc, si canula din plastic, care este fixata de para si care se introduce in anus pentru a se efectua spalatura.

Atentie! Daca nu este efectuat corespunzator, dusul rectal poate irita colonul si poate introduce aer in colon.

Clisma cu un litru de lichid

Acest tip de clisma presupune introducerea unui litru de lichid in colonul descendent, care apoi este evacuat prin simpla scurgere. Daca introducem mai mult de un litru de apa, se umplu si colonul tranvers, si cel ascendent, iar apa nu mai este evacuata prin simpla scurgere, ci trebuie adoptate anumite pozitii pentru a permite apei sa se scurga.

Efectuarea clismei este o procedura delicata, iar daca nu este facuta corect, spalatura nu are efect, este neplacuta si poate crea dezechilibre:

Daca presiunea apei este prea puternica, pot aparea dureri.

Temperatura apei pentru clisma trebuie sa fie de 37 de grade. Daca apa este prea rece, provoaca spasme abdominale, daca este prea calda, poate provoca arsuri.

Clisma poate fi efectuata doar ocazional. Daca este facuta prea des, epuizeaza intestinul si perturba flora intestinala.

Folosirea frecventa a clismei poate provoca dependenta.

Clisma poate fi periculoasa daca nu este efectuata corespunzator. De aceea trebuie respectate cu strictete instructiunile de folosire a echipamentului pentru clisma. Trusa completa pentru clisma contine: un recipient pentru apa, un tub lung din cauciuc si o canula cu robinet. Trusa pentru clisma poate fi procurata din magazinele de specialitate.

Care sunt beneficiile clismei?

Contraindicatiile clismei

Vezi procedura de lucru practicata de catre medicii si asistentele Medical Care



sigla