ingrijiri medicale la domiciliu, inchiriere dispozitive medicale

Diureza

Diureza este una dintre cele mai importante functii ale rinichilor, aceea de a mentine o cantitate optima de apa in organism cu o concentratie necesara de substante minerale si organice (electroliti).

De aceasta functie depinde eliminarea de urina sau diureza. Diureza normala, (cantitatea de urina eliminata in 24 de ore) variaza intre 1.500 si 2.000 ml, in raport cu lichidele ingerate si cu pierderile de apa pe alte cai (diaree, transpiratii).

Tulburari in eliminarea urinara se manifesta prin poliurie, oligurie sau anurie.

Prin poliurie se intelege producerea unei cantitati sporite de urina, care depaseste 2 000 ml in 24 de ore.

In afara de cea fiziologica, care se produce in cazul unei ingestii mari de lichide, poliuria patologica apare la sfarsitul unor boli febrile, in diabet si la unele boli renale, cum sunt glomerulonefrita cronica, scleroza renala.

Se vorbeste despre oligurie ori de cate ori cantitatea zilnica de urina scade sub 800 ml. Oliguria se poate produce in cazul unor pierderi mari de lichide pe alte cai (varsaturi, diaree) sau cand scade mult ingerarea de apa.

Oliguria se poate produce si in cazul unor afectiuni ale rinichilor (glomerulonefrita acuta difuza, insuficienta renala acuta), cardiovasculare (insuficienta cardiaca, colaps), ciroza, stari febrile.

 

Uneori este necesara administrarea de diuretice.

Sistarea producerii urinii poarta numele de anurie.



sigla